Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging of omdat je in het kader van een Spoor 2 traject naar een nieuwe passende baan op zoek bent, begin je vaak met het opstellen van een CV. Want bij het solliciteren wordt door werkgevers en recruiters standaard om een CV gevraagd. Maar eerlijk is eerlijk: dat lijkt tegenwoordig wel al wat minder te worden.

Het CV is je visitekaartje. Het is een document waarin je een samenvatting van je (werkende) leven geeft, met name voor wat betreft de door jou behaalde diploma’s en jouw werkervaring. Het CV bevat alle relevante informatie over jou als sollicitant en maakt in één opslag duidelijk wie je bent en wat je een nieuwe werkgever te bieden hebt. De inhoud van het CV heeft net als de sollicitatiebrief als doel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek/kennismakingsgesprek te ontvangen.

Maar hoe stel je nu een goed CV op?

Zorg er allereerst voor dat je CV er verzorgd en overzichtelijk uitziet. Want een werkgever of recruiter wil aan de hand van je CV snel (vaak binnen 1 minuut!) kunnen zien wie jij bent en wat je kunt.

Lees je CV ook altijd nog een keer goed na om er zeker van te zijn dat je CV geen spelfouten of typefouten bevat, want dat kan slordig staan.

Vermeld in het CV de volgende gegevens:

– Persoonlijke gegevens

Hieronder zet je alle relevante persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum etc. En als je bijvoorbeeld een LinkedInprofiel hebt dan kun je hier ook de URL naar je LinkedInprofiel vermelden. Ook kun je een foto van jezelf toevoegen. Zorg er dan wel voor dat het een representatieve foto is van jezelf, liefst eentje met een vriendelijke glimlach.

– Werkervaring

Hieronder zet je in volgorde van tijd alle werkervaring met vermelding van datum (van… tot…..). Zorg dat je laatste werkervaring bovenaan staat. En daarbij schrijf je de belangrijkste taken die tot jouw functie behoorden. Dat laatste is aan te raden zodat de potentiële werkgever kan zien welke taken en verantwoordelijkheden je allemaal in je werk hebt gehad, of welke prestaties je hebt geleverd. Als je behaalde resultaten met getallen of percentages kunt ondersteunen, doe dat dan gerust!

Leg het accent ook vooral op je werkervaring van de laatste 10-15 jaar, want die werkervaring heeft je gevormd tot de arbeidskracht die je nu bent.

Heb je een gat in je CV? Kijk dan hoe je dit positief kunt beschrijven, bijvoorbeeld wat heb je in die periode over jezelf geleerd of aan vaardigheden opgedaan? Of vermeld iets in de trant van bijvoorbeeld ‘Mantelzorg’, ‘Studie en Loopbaanheroriëntatie’, ‘Reizen door Azië’ etc.

– Opleidingen

Hier komen in volgorde van tijd alle opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd. Geef hierbij eventueel ook specialisaties aan. Je zet erbij of je er een diploma en/of getuigschrift van hebt ontvangen. Wanneer je afkortingen gebruikt, let dan op dat je alleen afkortingen gebruikt waarvan iedereen snapt waar die afkorting precies voor staat.

– Cursussen

Noem hier de cursussen die je hebt gevolgd, en die relevant zijn voor de vacature/functie waarop je solliciteert. Als dat een groot aantal cursussen zijn, kan het verstandig zijn om dit te scheiden van de rubriek ‘opleidingen’. Zijn het niet veel cursussen, dan mag je de rubrieken ‘opleidingen’ en ‘cursussen’ ook gewoon samenvoegen.

– Overige

Hieronder neem je hobby’s en andere vrijetijdsbestedingen, nevenactiviteiten en interesses op die van belang kunnen zijn voor de nieuwe baan. Dit kan bijvoorbeeld het lidmaatschap van een ouderraad zijn, maar ook een sport of hobby die echt iets over jou als persoon zegt.

Verder is het aan te raden om ook op je CV te vermelden welke talen je spreekt, welke computerprogramma’s je beheerst etc. Zeker als dat voor de functie relevant is, is het verstandig om dit soort vaardigheden op je CV te zetten. En als je in het bezit bent van een rijbewijs dan is dat ook verstandig om op je CV te vermelden. Hierbij nog een aantal tips voor het opstellen van je CV:

TIP 1: Wil je nog meer informatie over het opstellen van een CV? Online zijn er gratis trainingen te volgen, bijvoorbeeld via websites zoals: https://www.werk.nl/werkzoekenden/


TIP 2: Laat altijd iemand je CV nog eens kritisch nalezen. Want het werk dat jij doet, is voor jou inmiddels zo vanzelfsprekend geworden dat je vaak niet eens meer bij al je prestaties en verantwoordelijkheden stil staat, en dus waarschijnlijk ook niet allemaal benoemd hebt op je CV. En dat is zonde! Door een ander hier kritisch naar te laten kijken, kun je jouw vakmanschap goed tot zijn recht laten komen op je CV. En dát vergroot jouw kans om een uitnodiging te ontvangen om op sollicitatiegesprek te mogen komen!

TIP 3: Tegenwoordig kun je je CV ook online plaatsen op banenwebsites en vacaturesites zoals Indeed en Monsterboard etc., maar ook op sociaalnetwerksites als LinkedIn. Zo kunnen werkgevers jou benaderen als zij een vacature hebben en graag met je in contact willen komen omdat ze denken dat jij wel eens de geschikte kandidaat zou kunnen zijn voor die baan!

Ben je op zoek naar een baan? Check dan snel de vacatures op onze website: https://workforpeople.nl/vacatures/

Ben je op zoek naar een fijne re-integratiecoach die een Spoor 2 traject of UWV traject kan begeleiden? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van Spoor 2 trajecten en ook met UWV trajecten, zoals bijvoorbeeld Werkfit traject. Zie onze reviews: https://workforpeople.nl/reviews/ Verder begeleiden wij ook re-integratiekandidaten tijdens Naar Werk-trajecten van het UWV.

Wij zijn je dan ook graag van dienst! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via:

Voor vragen over uitzenden:

Rost de Wilde

06 – 36 25 13 54

rosy@workforpeopole.nl 

Voor vragen over re-integratie:

Manon Pieters

06 36 05 53 43

m.pieters@workforpeople.nl

Manon Pieters Work for People

Deze blog is geschreven door Manon Pieters.