Wanneer je aan het solliciteren bent dan is het vaak onvermijdelijk dat je op enig moment een afwijzing zal ontvangen. Een afwijzing na een sollicitatie kan voelen als een persoonlijke afwijzing. Het doet iets met je. Je kunt je verdrietig voelen, boos of teleurgesteld. Jouw zelfvertrouwen kan een deuk oplopen of je verliest misschien zelfs wel je zin om te solliciteren.

Bij solliciteren hoort helaas ook afwijzing, of we dat nu leuk vinden of niet. Want hoe goed jij ook je best hebt gedaan om dé perfecte sollicitatiebrief te schrijven of jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek, het blijft een feit dat je géén invloed hebt op de keuze die een recruiter of werkgever maakt. De vraag is dus: hoe kun je het beste omgaan met afwijzingen tijdens het solliciteren? Want je hebt wél invloed op hoe je daar mee omgaat (je eigen gedachten en gedrag).

Zelfcompassie

Zelfcompassie is daarbij het sleutelwoord. Zelfcompassie betekent vriendelijk, niet-veroordelend naar jezelf kijken, juist op momenten dat je het moeilijk hebt of blundert. Zelfcompassie is overigens niet hetzelfde als zelfmedelijden. Waar het bij zelfcompassie om gaat, is dat je leert accepteren dat ook vervelende gebeurtenissen, zoals het ontvangen van een afwijzing, bij het leven horen. Iedereen krijgt te maken met nare ervaringen zoals een afwijzing of mislukking. Zelfcompassie laat die moeilijke gevoelens niet verdwijnen, maar leert je om jezelf vriendelijk en begripvol tegemoet te treden wanneer je het gevoel hebt dat je tekort schiet of faalt.

Het goede nieuws is dat het ontwikkelen van zelfcompassie een vaardigheid is die je kunt aanleren. Bijvoorbeeld met schrijfoefeningen, meditaties en cursussen. Zo kun je bijvoorbeeld op de website van Centrum voor Mindfulness verschillende schrijfoefeningen, meditaties en cursussen vinden: Op het internet kun je zelf natuurlijk nog veel meer websites en apps vinden.

Door regelmatig met het thema zelfcompassie te oefenen en hiermee aan de slag te gaan, kun je van zelfcompassie makkelijker een gewoonte maken.

Schrijfoefening om je zelfcompassie te vergroten

Laten we zelf eens met een schrijfopdracht gaan oefenen om je zelfcompassie te ontwikkelen:

  • Denk eens terug aan een vervelende ervaring die je de afgelopen periode hebt gehad bij het solliciteren. Bijvoorbeeld een afwijzing die je hebt ontvangen. Beschrijf deze gebeurtenis door de volgende zin af te maken: De vervelende gebeurtenis waar ik nu aan moet denken, was die keer dat…
  • Beschrijf deze gebeurtenis nu eens zo precies mogelijk aan de hand van de volgende vragen: Wat was de oorzaak van de gebeurtenis? Wat gebeurde er? Wie waren er bij aanwezig? Hoe voelde je je op dat moment? Hoe gedroeg je je op dat moment?
  • Schrijf nu eens manieren op waarop andere mensen ook negatieve gebeurtenissen ervaren die lijken op de gebeurtenis die je hebt beschreven.
  • Stel je nu eens voor dat de vervelende gebeurtenis niet jou, maar een goede vriend(in) van je zou zijn overkomen. Wat zou je dan tegen die vriend(in) zeggen? Toon je begrip en steek je hem/haar een hart onder de riem? Of zeg je heel hard en kritisch: “Sukkel, had je maar beter je best moeten doen!”? Zeer waarschijnlijk kies je voor het eerste. Schrijf hieronder eens op welk steunend bericht je aan die vriend(in) zou schrijven. Wat valt je nu op? Waarschijnlijk praat je tegen je vriend(in) vriendelijker dan de strenge en kritische toon waarop je over/tegen jezelf praat. Probeer voortaan eens tegen jezelf te praten op die vriendelijke en begripvolle toon, zoals je dus ook tegen een goede vriend(in) praat. Zo ontwikkel je zelfcompassie.
  • Bij een negatieve ervaring laten wij mensen onszelf vaak makkelijk meeslepen door onze emoties. Het lucht op om deze emoties te herkennen, maar onszelf hier niet door te laten leiden. Denk daarom eens na over wat je voelde tijdens de vervelende gebeurtenis, maar dan op een algemene, afstandelijke en niet-emotionele manier. Wees daarbij vriendelijk voor jezelf! Vind je dat lastig? Stel jezelf dan eens voor dat jouw gevoelens wolken zijn die voorbij drijven. Welke emoties komen dan voorbij? Beschrijf deze emoties eens.

Het oefenen van zelfcompassie helpt om minder zelfkritisch te worden. Hoe meer je dat oefent, des te meer zelfcompassie je ontwikkelt. Op die manier kun je beter omgaan met afwijzingen en eventuele andere vervelende ervaringen bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Ook zal je hier tijdens andere situaties in je leven profijt van hebben, bijvoorbeeld wanneer je een blunder begaat, of denk ook maar eens aan iets simpels als het moment dat je de bus of de trein mist.

Tot slot

Wat ook relativerend kan werken, is het besef dat jij samen met meerdere andere sollicitanten op deze baan hebben gesolliciteerd. Bedenk dus dat je één van de velen bent die een afwijzing hebben ontvangen (er kan immers maar één sollicitant de baan krijgen!), dat het niet persoonlijk is (een recruiter moet immers kiezen tussen meerdere geschikte sollicitanten) en dat er ook ongetwijfeld weer iets nieuws op je pad gaat komen. Wees lief voor jezelf: de volgende keer beter!

En natuurlijk mag je even reflecteren op wat je de volgende keer misschien anders of beter zou kunnen doen (bijvoorbeeld: misschien heb je onvoldoende benadrukt waarom je gekwalificeerd bent voor die baan), of misschien wil je de recruiter wel om feedback vragen zodat je in de toekomst hier je voordeel mee kunt doen. Maar wees hierin dus niet te hard voor jezelf! Las een korte baalperiode in, en pak jezelf daarna weer op.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Check dan snel de vacatures op onze website.

Ben je op zoek naar een fijne loopbaancoach of ben je op zoek naar een re-integratiecoach die een Spoor 2 traject of UWV Werkfit traject of Naar werk traject kan begeleiden? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van mensen naar ander werk. Zie onze reviews.

Wij zijn je dan ook graag van dienst! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via:

Voor vragen over uitzenden:

Rosy de Wilde

Tel.nr.: 06 36 25 13 54

E-mail: rosy@workforpeople.nl

Voor vragen over re-integratie:

Manon Pieters

Tel.nr.: 06 – 36 05 53 43

E-mail: m.pieters@workforpeople.nl