Solliciteren kan best lastig zijn. Want je moet weten wat je wil, wat je kunt, wat je te bieden hebt etc. Veel mensen blokkeren als ze hier over gaan nadenken. En dat kan tot frustraties leiden, of een gevoel van onrust of chaos in het hoofd. Je gedachten schieten heen en weer. Mindmappen helpt dan om op een efficiënte en creatieve manier tot verschillende ideeën te komen. En dat brengt je een stap verder!
Het maken van een mindmap is een creatief proces, waarbij je gebruik maakt van trefwoorden, kleuren, symbolen, tekeningen etc. Je kunt dit in je eentje doen, maar je kunt dit ook gerust met iemand anders samen doen.
Kort samengevat stimuleert mindmappen het gebruik van allebei je hersenhelften en dat zorgt voor mooie en onverwachte dwarsverbanden en inzichten. Ook creëer je makkelijk overzicht en dat zorgt voor rust in je hoofd.
5 voordelen van het maken van een mindmap:
- Het verbetert de focus! Het maken van een mindmap dwingt je om jouw gedachten te concentreren en je te richten op het centrale idee. Dit verbetert jouw focus en helpt om jouw gedachten te organiseren.
- Het vermindert stress! Door middel van mindmappen kun je jouw ideeën en gedachten ordenen en structureren, en hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden. En dat kan leiden tot minder stress en angst.
- Het stimuleert creativiteit! Je krijgt vanzelf steeds weer nieuwe ideeën.
- Het verbetert het geheugen! Een mindmap stelt je in staat om visuele associaties te creëren en om informatie te organiseren op een manier die jouw hersenen gemakkelijker kunnen onthouden.
- Het verbetert de communicatie! Een mindmap kan worden gebruikt als een visueel hulpmiddel om ideeën en informatie te delen met anderen.
Oké, nu weet je wat mindmappen inhoudt en welke voordelen het heeft. Maar hoe pak je dat dan vervolgens aan zo’n mindmap maken? En hoe pas je dat toe bij het solliciteren?
Oefening 1:
Allereerst neem je een blanco vel papier én een pen of stiften met verschillende kleuren. Dit bevordert namelijk je creativiteit én het creëren van overzicht.
Vervolgens start je met je naam op te schrijven in het midden van dat lege vel papier. Om het creatieve proces te stimuleren, mag je er ook een poppetje of gezichtje/smiley bij tekenen. Teken hier een cirkel of hokje omheen.
Trek vervolgens een dikke lijn vanaf jezelf naar de rand van het papier en schrijf daarbij het woord “werkervaring” op. Geef deze lijn een kleur. Schrijf daar dan eens je functies en bijbehorende taken en verantwoordelijkheden op. Kijk vervolgens of je de verschillende taken kunt voorzien van cijfers/getallen. Bijvoorbeeld: als je ervoor hebt gezorgd dat de verkoop met 25% is gestegen, of als je ervoor hebt gezorgd dat de kosten met 15% zijn gedaald, vermeldt dat dan. Of als je trainingen hebt ontwikkeld en gegeven, of een groot aantal klanten hebt geholpen, schrijf dan op hoeveel dat er waren (bijvoorbeeld 123).
Doe dit ook met vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan. Trek een nieuwe lijn vanaf het midden naar de rand van het papier en geef deze een nieuwe kleur. Werk de lijn met “vrijwilligerswerk” uit met trefwoorden of symbolen. Stel je hebt als vrijwilliger met dieren gewerkt, schrijf dat dan op of teken een dier. En benoem ook hier wat je taken en verantwoordelijkheden waren, wat jouw bijdrage was etc.
Doe dit ook eens met je hobby’s. Trek opnieuw een nieuwe lijn vanaf het midden naar de rand van het papier en geef deze een andere kleur. Schrijf al je hobby’s en interesses op. Als je bijvoorbeeld graag met plantjes bezig bent of in de moestuin werkt, teken dan bijvoorbeeld gerust een bloemetje of aardbei.
Breng ook eens in kaart welke kennis je hebt. Trek weer een nieuwe lijn en geef deze een nieuwe kleur. Maak een kopje “kennis” en werk dat met trefwoorden of symbolen uit. Bijvoorbeeld: sales, techniek, natuur, bouw, auto’s etc.
Welke eigenschappen heb je? Trek ook nu weer een nieuwe lijn en geef deze een nieuwe kleur. Bijvoorbeeld: enthousiast, leergierig, integer, oprecht, flexibel, geduldig, doorzettingsvermogen, betrouwbaar, teamplayer, prestatiegericht, zelfstandig, creatief, innovatief, empathisch etc.
Over welke vaardigheden beschik je? Je raadt het waarschijnlijk al: trek een nieuwe lijn vanaf het midden naar de rand van het papier en geef deze een nieuwe kleur en schrijf erbij “vaardigheden”. Bijvoorbeeld: technische vaardigheden, communicatief, leidinggeven, samenwerken, talenkennis, computervaardigheden, analyseren, luisteren, organiseren, plannen, klantvriendelijk, probleemoplossend denken, goede verkooptechnieken, initiatief nemen, onderhandelen etc.
Schrijf zoveel mogelijk op. Werk elk onderwerp uit. Doe dit zoals gezegd met bijvoorbeeld trefwoorden, kleuren, symbolen, tekeningen etc. Zo ga je dan ook de dwarsverbanden tussen de verschillende onderwerpen zien én neem je de informatie beter in je op.
Je kunt net zo lang doorgaan als je wilt! Er is dus géén beperking in het maximaal aantal lijntjes of ideeën dat je op mag schrijven. Want mindmappen is juist ooit bedacht om alle beperkingen in het denken weg te nemen! Op een gegeven moment merk je vanzelf dat jouw ideeënstroom wat stopt of voel je dat je genoeg hebt opgeschreven om mee verder te kunnen gaan. Dan heb jij je doel bereikt en kun je verder aan de slag met het solliciteren.
Hoe pas je vervolgens bij het solliciteren toe wat je hebt opgeschreven? Ga alle onderdelen die je hebt opgeschreven eens langs. Welke informatie is goed om bijvoorbeeld in je persoonlijk profiel te zetten, omdat het goed aansluit bij een bepaalde functie die je op het oog hebt? Of als je gericht wil solliciteren op een bepaalde vacature: welke informatie sluit aan bij de vacature-eisen en kun je dus goed gebruiken bij het solliciteren?
Op deze manier ga je selecteren welke informatie uit je mindmap je wél wil gebruiken, en welke informatie uit de mindmap je nu nog niet nodig hebt en voor nu dus even achterwege laat.
De informatie die je uit je mindmap haalt, kun je verwerken in je CV en/of sollicitatiebrief. Maar deze informatie kun je bijvoorbeeld ook handig gebruiken in een netwerkgesprek of tijdens een sollicitatiegesprek.
Oefening 2:
Mindmappen kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar je weet nog niet precies hoe of wat. Dan begin je hetzelfde als in de oefening hierboven, alleen schrijf je dan andere lijntjes met kernwoorden op. Denk bijvoorbeeld aan:
- Waarom? Wat zijn de redenen dat je iets anders zoekt?
- Welke? Schrijf de branches/bedrijven op die je interessant vindt
- Wie? Welke mensen kunnen je helpen?
- Hoe? Wat is je plan van aanpak?
- Wanneer? Binnen hoeveel tijd wil je resultaat?
En voor de mensen die liever op een computer werken: op het internet zijn ook gratis Mindmap tools te vinden. Dan kun je vaak ook gemakkelijk foto’s en andere bestanden toevoegen.
Tip: het is erg interessant om bijvoorbeeld een dag later nog eens naar je mindmap te kijken. Soms komt er dan spontaan nog een heel nieuw idee naar boven, omdat je er dan weer met een hele frisse blik naar kijkt.
Tot slot. Mindmappen vereist soms wat oefening om het volledige potentieel ervan te benutten. Ons advies is dus om regelmatig te oefenen met het maken van een mindmap en vooral ook te dúrven experimenteren met verschillende stijlen en technieken. Je kunt niks fout doen!
Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het maken van effectieve mindmaps!
Veel succes!
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Check dan snel de vacatures op onze website.
Ben je op zoek naar een fijne loopbaancoach of ben je op zoek naar een re-integratiecoach die een Spoor 2 traject of UWV Werkfit traject of Naar werk traject kan begeleiden? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van mensen naar ander werk. Zie onze reviews.
Wij zijn je dan ook graag van dienst! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via:
Voor vragen over uitzenden:
Rosy de Wilde
Tel.nr.: 06 36 25 13 54
E-mail: rosy@workforpeople.nl
Voor vragen over re-integratie:
Manon Pieters
Tel.nr.: 06 – 36 05 53 43
E-mail: m.pieters@workforpeople.nl
Deze blog is geschreven door Manon Pieters.