Als je gaat solliciteren naar een nieuwe baan, bijvoorbeeld omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging of omdat je in het kader van een Spoor 2 traject naar een nieuwe passende baan op zoek bent, doe je dat vaak door middel van een sollicitatiebrief.

Een sollicitatiebrief wordt vaak geschreven naar aanleiding van een vacature, maar soms wordt hij ook spontaan gestuurd (dat heet een ‘open sollicitatie’). Belangrijke inhoudelijke onderdelen van de sollicitatiebrief zijn:
– geschiktheid voor de functie;
– je motivatie;
– persoonlijkheid.

De sollicitatiebrief heeft als doel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek/kennismakingsgesprek te ontvangen.

Een sollicitatiebrief schrijven vergt soms enige oefening, maar het goede nieuws is dat iedereen het kan leren! Daarom gaan we in deze blog in op de vraag: hoe stel je een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief op?

Algemene kenmerken van een sollicitatiebrief

Er zijn twee soorten sollicitatiebrieven: 1) de gerichte brief; en 2) de open brief. De gerichte sollicitatiebrief stuur je naar aanleiding van een bestaande vacature die je bent tegengekomen, bijvoorbeeld op een banenwebsite of de website van het bedrijf zelf. En de open sollicitatiebrief stuur je op eigen initiatief – zonder dat het bedrijf hiervoor een vacature heeft opengesteld – omdat je interesse hebt om te werken voor een bepaald bedrijf. Vaak zie je op websites van bedrijven dat ze altijd open staan voor open sollicitaties, omdat ze altijd op zoek zijn naar goed personeel.

Voor beide type brieven gelden de volgende algemene opmerkingen:

Visitekaartje
Je sollicitatiebrief is – net als je CV – je visitekaartje. Zorg dus dat je je brief netjes indeelt en er geen taalfouten of geen verkeerde namen instaan! De brief moet overzichtelijk en ordelijk zijn en vooral: makkelijk leesbaar. Probeer je eigen stijl door te laten klinken in een sollicitatiebrief. Daarbij hangt het van de functie af, welke vrijheid in stijl (formeel/informeel) je je kunt permitteren: een jurist schrijft een wat formelere brief dan een journalist die een stuk vlotter/informeler zal schrijven.

Wat zet je in de brief, en wat in het CV?

De ‘harde’ gegevens (jaartallen, opleiding, ervaring, namen werkgevers enzovoort) horen niet thuis in je sollicitatiebrief, deze vermeld je in je CV. In de sollicitatiebrief licht je een beperkt aantal van deze gegevens toe, meestal aan de hand van voorbeelden. Voor details kun je dan ook altijd naar het CV verwijzen.

Stijl

Een ontkenning kan erg onzeker overkomen. Schrijf in je sollicitatiebrief dus niet: “ik heb geen bezwaar tegen het volgen van een studie”, maar: “ik wil graag weer een studie volgen.” Of “ik ben bereid een studie te volgen.”

Schrijf ook niet in de derde persoon over jezelf, dus niet: “ondergetekende is iemand die……”, maar schrijf: “ik ben…”.

Schrijf afkortingen zoveel mogelijk voluit, dus niet: “bijv.”, maar schrijf: bijvoorbeeld. En dus ook niet: “i.v.m.”, maar schrijf: “in verband met”.

Formuleer positief

Het volgende voorbeeld maakt dat meteen duidelijk:

  • In mijn huidige baan zit geen uitdaging meer. Dit klinkt negatief.
  • Ik zoek een baan waarin ik mee kan werken aan het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Dit klinkt een stuk positiever.

Begin niet elke zin met “ik”

Probeer te variëren:

  • Ik vind een goede werksfeer belangrijk.
  • Een goede werksfeer is belangrijk voor mij.
  • Wat voor mij belangrijk is, is een goede werksfeer.

 Lengte van de brief

Wat betreft de lengte van de sollicitatiebrief: kort en bondig heeft de voorkeur. Een brief die langer is dan één pagina A-4 is in principe te lang.

Solliciteren per e-mail

Tegenwoordig gaat solliciteren veelal per e-mail. Als je de sollicitatiebrief per e-mail verstuurt, voeg je de sollicitatiebrief en het CV als bijlagen toe. In het e-mailbericht zelf vermeld je alleen kort op welke vacature je reageert en verwijs je verder naar de bijlagen.

Indeling van een sollicitatiebrief/motivatiebrief

Meestal ziet de indeling van een sollicitatiebrief/motivatiebrief er als volgt uit:

Naam geadresseerde

t.a.v.

Adres of postbus

Postcode + plaats

Plaats, datum (voluit)
Betreft: vacature/naam/functie/nummer
Aanhef,
Opening:

·       toon enthousiasme

·       vermeld de bron of aanleiding van deze sollicitatie

Waarom IK de functie graag wil hebben (motivatie):

·       wat trekt je aan in deze functie?

·       waarom wil je graag bij dit bedrijf werken?

·       welke taken spreken je aan en waarom?

Waarom IK geschikt ben voor de functie:

·       persoonlijke eigenschapen

·       kwaliteiten die belangrijk zijn voor deze functie

herhaal niet te veel van het cv

Afsluiting

Met vriendelijke groet,

Handtekening

Eigen naam

Bijlage: curriculum vitae

Maar als je denkt dat je met een andere indeling beter uit de verf komt, dan staat dat je natuurlijk vrij.

TIP 1: Wil je nog meer informatie over het opstellen van een sollicitatiebrief? Online zijn er gratis trainingen te volgen, bijvoorbeeld via websites zoals: https://www.werk.nl/werkzoekenden/

TIP 2: Laat altijd iemand je sollicitatiebrief nog eens kritisch nalezen. Want een ander kan jouw kwaliteiten en werkprestaties vaak veel beter op waarde schatten dan jijzelf! Door een ander hier nog eens goed naar te laten kijken, kun je jouw unieke toegevoegde waarde goed tot zijn recht laten komen in je sollicitatiebrief. En dát vergroot jouw kans om een uitnodiging te ontvangen om op sollicitatiegesprek te mogen komen!

Ben je op zoek naar een baan? Check dan snel de vacatures op onze website: https://workforpeople.nl/vacatures/

Ben je op zoek naar een fijne re-integratiecoach die een Spoor 2 traject of UWV traject kan begeleiden? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van Spoor 2 trajecten en ook met UWV trajecten, zoals bijvoorbeeld Werkfit traject. Zie onze reviews: https://workforpeople.nl/reviews/ Verder begeleiden wij ook re-integratiekandidaten tijdens Naar Werk-trajecten van het UWV.

Wij zijn je dan ook graag van dienst! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via:

Voor vragen over uitzenden:

Rosy de Wilde

06 – 36 25 13 54

rosy@workforpeople.nl

Voor vragen over re-integratie:

Manon Pieters

06 – 36 05 53 43

m.pieters@workforpeople.nl

Manon Pieters Work for People

Deze blog is geschreven door Manon Pieters.