Je kunt nog zulke goede papieren en kwaliteiten hebben, het is altijd handig om een kruiwagentje te hebben om bij een bedrijf binnen te kunnen komen en zo een nieuwe baan te scoren. Daarom is het handige als je de juiste mensen kent die iets voor je kunnen betekenen: een netwerk. In deze blog kom je alles te weten over het opbouwen van een netwerk en, minstens zo belangrijk, het onderhouden ervan.
Wat is netwerken?
Netwerken is niets anders dan het leggen van de juiste contacten om je te helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van een nieuwe baan of werkervaringsplek.
Netwerken draait om oprechte interesse tonen in de ander en elkaar iets gunnen. Het is tweerichtingsverkeer. Denk dus niet alleen aan je eigen voordeel, maar óók aan wat jij mogelijk voor die ander kunt betekenen.
Verschillende soorten netwerken
Je netwerken zijn op te splitsen in verschillende soorten netwerken. Natuurlijk kunnen deze in elkaar overlopen, maar het is goed om je te realiseren dat er veel verschillende manieren zijn om te netwerken.
– Persoonlijke netwerken
Tot de persoonlijke netwerken worden je familie en vrienden gerekend. Dit netwerk is een goed startpunt. Netwerkkenners maken wel eens de volgende rekensom: je hebt zelf vierhonderd relaties die je om informatie kunt vragen. Zij verwijzen weer door naar tweehonderd andere relaties, deze eventueel weer naar honderd anderen etc.
– Sociale netwerken
Onder sociale netwerken vallen de kennissen die je minder vaak ziet: mensen die je af en toe tegenkomt als je uitgaat of mensen die dezelfde hobby’s als jij hebben. Een sociaal netwerk kun je ontwikkelen door mee te doen aan cursussen, workshops, vrijwilligerswerk, verenigingswerk of door je aan te sluiten bij bijvoorbeeld een sportclub of hobbyclub.
– Digitale netwerken
Ook op het internet kun je tegenwoordig prima netwerken. Denk hierbij aan platforms, zoals LinkedIn en Facebook. O.a. via discussiefora en nieuwsgroepen kun je op een eenvoudige manier in contact komen met tientallen zo niet honderden personen. Op die manier kun je gemakkelijk nieuwe contacten leggen en ideeën uitwisselen.
In je zoektocht naar een nieuwe baan is vooral LinkedIn aan te bevelen! Je kunt via LinkedIn een persoonlijk profiel aanmaken (beschouw dat als je “online CV”), je deskundigheid delen door middel van het plaatsen van berichten, je netwerk uitbreiden, mensen volgen die bij bedrijven of in functies werken die jou interessant lijken, en niet geheel onbelangrijk: je komt er vacatures tegen! Ook worden er soms online banenmarkten op LinkedIn gehouden, o.a. door het UWV (zoek op LinkedIn bijvoorbeeld naar de groep: online banenmarkt Zuid-Limburg).
Gelegenheden om te netwerken
Net zoals dat er verschillende soorten netwerken zijn, zijn er ook verschillende gelegenheden die de mogelijkheid bieden om te netwerken. Bijvoorbeeld:
– Op feestjes, bij vrienden en kennissen, je sportclub/vereniging
Lekker dicht bij huis en dé plek om op een informele manier mensen ontmoeten en een ontspannen manier om contacten te leggen. Ben je nog niet zo’n ervaren netwerker, dan is dit dé plek om te oefenen. Spreek mensen aan, stel je voor, luister naar hun verhaal en vertel over jezelf. Vertel vooral waar mensen je bij zouden kunnen helpen, zoals het vinden van een nieuwe baan. Want als mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, dan kunnen ze je tips geven over bedrijven die personeel zoeken én kunnen ze hun ogen en oren voor je open houden of je bij een werkgever of recruiter aanbevelen.
– Op je werk/vrijwilligerswerk
Je kunt netwerken met o.a. collega’s, klanten en medewerkers van andere bedrijven. Bijvoorbeeld werknemers die in hetzelfde pand zijn gevestigd. Ook hier geldt: stel je actief op en spreek mensen aan! Lunch in de pauze samen, ga een stukje wandelen of maak een praatje bij de koffie-automaat.
– Op het internet
Online kun je in contact komen met vakgenoten, opdrachtgevers en gesprekspartners. Bijvoorbeeld via LinkedIn, discussiefora, nieuwsgroepen etc. Op LinkedIn kun je bijvoorbeeld iemand een privébericht sturen met de vraag of je een keer mag bellen of een kopje koffie samen kunt gaan drinken, zodat hij/zij jou wat meer over zijn functie of bedrijf kan vertellen waarin je interesse hebt.
– Op een banenmarkt of netwerkbijeenkomst
Banenmarkten zijn bij uitstek dé manier om te netwerken. Want op banenmarkten ontmoet je werkgevers die op zoek zijn naar personeel. Regelmatig worden er banenmarkten georganiseerd, zowel op locatie als ook online op platforms zoals LinkedIn. Bezoek deze dus vooral als je op zoek bent naar een nieuwe baan! Ook het bezoeken van netwerkbijeenkomst kan handig zijn als je op zoek bent naar een nieuwe baan, want hoe groter je netwerk en hoe meer mensen je spreekt, des te meer contacten je kunnen je helpen bij het vinden van een nieuwe baan.
Contacten onderhouden
Na het leggen van nieuwe contacten, begint het netwerken pas echt! Zichtbaar blijven is het sleutelwoord. Houd dus periodiek even contact en toon oprechte interesse. E-mail is wat dat betreft een eenvoudig communicatiemiddel om kort even iets van je te laten horen. Overdrijf hierbij niet en bedenk dat veel mensen veel ongewenste e-mail krijgen. Wees daarom kort, vertel iets persoonlijks over jezelf en vergeet niet ook interesse te tonen in de ander. Als je intensief e-mailcontact hebt met iemand, bel diegene dan een keer op of misschien kun je zelfs een ontmoeting afspreken. Het contact wordt zo een stuk persoonlijker.
Bedanken
Heeft je netwerk je geholpen, vergeet dan zeker niet te bedanken. Ook al is de hulp minimaal geweest, mensen waarderen dit zeer! Dit is wel zo beleefd en daarnaast vinden mensen het leuk om te horen dat hun bijdrage vruchten heeft afgeworpen. Bovendien heb je grote kans dat ze in de toekomst weer aan je denken. Reik anderen ook ideeën aan en houd in de gaten of jij een ander hulp kunt bieden. Breng bijvoorbeeld de ander in contact met iemand uit jouw netwerk.
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Check dan snel de vacatures op onze website.
Ben je op zoek naar een fijne loopbaancoach of ben je op zoek naar een re-integratiecoach die een Spoor 2 traject of UWV Werkfit traject of Naar werk traject kan begeleiden? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van mensen naar ander werk. Zie onze reviews.
Wij zijn je dan ook graag van dienst! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via:
Voor vragen over uitzenden:
Rosy de Wilde
Tel.nr.: 06 36 25 13 54
E-mail: rosy@workforpeople.nl
Voor vragen over re-integratie:
Manon Pieters
Tel.nr.: 06 – 36 05 53 43
E-mail: m.pieters@workforpeople.nl
Deze blog is geschreven door Manon Pieters.