Zo’n 15 tot 20% van de bevolking is hooggevoelig. Hooggevoelige mensen registreren in de interactie met andere mensen meer informatie uit non-verbale communicatie (denk aan lichaamstaal) en verbale communicatie (wat zegt iemand), dat kan bijvoorbeeld emotie, spanning, sfeer of stemming zijn. Het verwerken van al deze signalen kost energie en kan ervoor zorgen dat je als hooggevoelig persoon sneller vermoeid raakt en/of vaker rust nodig hebt. In onze huidige maatschappij kan dat best wel eens een uitdaging zijn.
Soms zien mensen hooggevoeligheid als iets negatiefs, omdat ze het associëren met overweldigd raken, te lang doorgaan, energie die weglekt, faalangst etc.
Echter, wat goed is om te realiseren, is dat er een kracht schuilt in hooggevoeligheid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan talenten zoals:
- een goed inlevingsvermogen hebben;
- subtiel waarnemen (een situatie, stemming en sfeer goed kunnen aanvoelen);
- een goed/hoog inzicht in mensen en processen;
- beschikken over een goede intuïtie;
- oog voor detail en oog voor het geheel hebben;
- zelfreflectie toepassen;
- je bent gericht op kwaliteit;
- het zo goed mogelijk willen doen in het belang van iedereen;
- behulpzaam;
- loyaal;
- creatief denken;
- goed een risico-analyse kunnen maken en weloverwogen beslissingen nemen.
Welke beroepen passen goed bij je als je hooggevoelig bent? Dat zijn vaak de mensgerichte beroepen, waar inlevingsvermogen en creativiteit een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan:
HR/personeelszaken, werken in de zorg, creatieve beroepen zoals grafische vormgever/fotograaf/ontwerper/auteur, kapper, beveiliging, onderzoeker, maatschappelijk werk, werken binnen het sociale domein (bijvoorbeeld bij het UWV) etc.
Hooggevoelige mensen komen het beste tot hun recht in een werkomgeving waar een goede werksfeer heerst, waar ze betekenisvol werk kunnen doen én waar genoeg ruimte is voor vrije tijd. Ook hechten hooggevoelige mensen veel waarde aan het hebben van autonomie.
Hooggevoelige mensen zijn gevoelig voor sociale stress factoren, zoals veel of harde geluiden, werken in een kantoortuin, roddels, onenigheid en conflicten op de werkvloer, slecht humeur van collega’s of leidinggevende etc. Dat komt omdat hooggevoelige mensen het vaak lastig vinden om zichzelf hiervoor af te sluiten. Natuurlijk kun je altijd trainingen volgen waarin je leert hier makkelijker mee om te gaan. Maar als je van jezelf weet dat je hooggevoelig bent, dan is het bijvoorbeeld ook een idee om dit mee te nemen tijdens een sollicitatiegesprek en hier goed op door te vragen.
Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek:
- Kan ik parttime werken?
- Kan ik mijn werktijden vrij indelen?
- Is thuiswerken mogelijk?
- Is het mogelijk om extra verlof te lopen?
- Wordt er gewerkt in een kantoortuin?
- Is er een stilteruimte om geconcentreerd te kunnen werken?
- Hoe is de sfeer binnen het team?
- Wat is de communicatiestijl van mijn nieuwe leidinggevende?
- Kan ik een keer een ochtend of middag meelopen (om de sfeer te proeven)?
We krijgen regelmatig de vraag: is het slim om de nieuwe werkgever tijdens het sollicitatiegesprek te vertellen dat ik hooggevoelig ben? Dat verschil natuurlijk per werkgever. Vaak voel je dat vanzelf aan tijdens de gesprekken die je met de werkgever voert. De ene werkgever zal jouw hooggevoeligheid als een unique selling point zien. Dus dan kun je het gerust bespreekbaar maken. Maar voel je bijvoorbeeld aan dat het bij een andere werkgever beter is om de term ‘hooggevoeligheid’ niet te laten vallen, benoem dan de talenten die je hebt (o.a. creatief denken, empathisch/inlevingsvermogen, oog voor detail etc.).
Waar het vaak ook vooral op neerkomt, is hoe jij erover communiceert. Als jij dit goed en zelfverzekerd onder woorden weet te brengen, dan wordt de boodschap vaak ook goed opgepikt door de werkgever. Terwijl als je het bijvoorbeeld op een hele zweverige manier of op een wollige wijze vertelt, de boodschap dan vaak ook minder goed zal worden opgepikt. Dus de manier waarop jij erover communiceert, maakt veel verschil.
Tot slot nog enkele korte tips:
- Ademhalingsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat je tot rust komt, en zorgen voor meer focus en (positieve) energie. Dus doe gerust een ademhalingsoefening voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat;
- Maak gebruik van visualisatietechnieken. Zie het hele sollicitatiegesprek voor je: wat heb je aan, welke vragen stel je, hoe verloopt het gesprek, hoe ziet het gebouw eruit etc.;
- Bereid je goed voor op het gesprek: schrijf van tevoren op wat je over jezelf wil vertellen en welke vragen je wil stellen. Dan kun je tijdens het gesprek af en toe op je lijstje kijken;
- Zorg dat je goed uitgerust bent als je naar het sollicitatiegesprek gaat;
- Blijf echt bij jezelf! Laat je niet ertoe verleiden om de hele tijd sociaal wenselijke antwoorden te geven;
- Concentreer je op de positieve kwaliteiten. Wat heb je te bieden dat goed past bij de functie?
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Check dan snel de vacatures op onze website.
Ben je op zoek naar een fijne loopbaancoach of ben je op zoek naar een re-integratiecoach die een Spoor 2 traject of UWV Werkfit traject of Naar werk traject kan begeleiden? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van mensen naar ander werk. Zie onze reviews.
Wij zijn je dan ook graag van dienst! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via:
Voor vragen over uitzenden:
Rosy de Wilde
Tel.nr.: 06 36 25 13 54
E-mail: rosy@workforpeople.nl
Voor vragen over re-integratie:
Manon Pieters
Tel.nr.: 06 – 36 05 53 43
E-mail: m.pieters@workforpeople.nl
Deze blog is geschreven door Manon Pieters.