In deze blog geven wij je vijf verschillende tips die je kunt gebruiken als je solliciteert met een beperking.  

Tip 1: Aangenomen worden op wat je wel kunt

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mensen worden niet aangenomen om wat ze niet kunnen, ze worden aangenomen om wat ze wél kunnen.

Een werkgever is op zoek naar een persoon met bepaalde kwaliteiten en de juiste motivatie. Als je solliciteert met een beperking is het daarom goed om te benadrukken wat jouw kwaliteiten zijn en daarnaast ook jouw motivatie te benadrukken. Breng dus eerst eens in kaart over welke kwaliteiten jij beschikt. Denk ook eens na over wat jouw interesses zijn.

En stel je hebt altijd met je handen gewerkt in een technische functie, bijvoorbeeld als monteur. Wat als je door jouw beperking je eigen werk niet meer kunt doen? Vraag jezelf dan eens af: bij welke organisaties en bedrijven wil ik het liefste werken? En ambieer ik een zelfstandige rol, of werk ik liever in teamverband? Zo kom je misschien tot de conclusie dat je graag als planner of in een administratieve functie bij een technisch bedrijf wil werken. Zo ben je toch nog steeds werkzaam in de technische branche, wat jouw passie is, maar nu in een zittend beroep dat je duurzaam zonder gezondheidsklachten kunt verrichten.

Tip 2: Hulpmiddelen gebruiken

Ook is het altijd mogelijk om te kijken of een bepaald beroep misschien aangepast kan worden met hulpmiddelen, denk bijvoorbeeld aan een sta-zit kruk, een speciaal toetsenbord of muis, brailleleesregel of orthopedische werkschoenen.

Zeker in het huidige tijdperk waarin “inclusie en diversiteit” en “maatschappelijk verantwoord ondernemen” trending zijn, zijn steeds meer werkgevers bereid om mee te denken in oplossingen. Ook bestaat de mogelijkheid om voorzieningen aan te vragen bij het UWV.

Tip 3: Gebruik je netwerk

Maak ook gebruik van je netwerk! Laat op verjaardagen, de jaarlijkse borrel op je sportvereniging of op LinkedIn weten aan mensen dat je op zoekt bent naar een leuke, passende baan en vraag hen om hulp. De meeste mensen zijn graag bereid om met je mee te denken, je tips te geven en hun ogen en oren voor je open te houden.

Tip 4: Zorg voor een goede motivatiebrief

Zorg ook voor een goede motivatiebrief, waarin je goed motiveert waarom je solliciteert op deze specifieke functie bij dit specifieke bedrijf. Waarom spreekt nou juist deze functie en dit bedrijf je aan? Zorg voor een persoonlijke brief waaraan aandacht is besteed.

Verwerk je kwaliteiten en interesses ook in jouw CV en zorg dat je je in jouw CV onderscheidt van andere kandidaten, zorg dus voor een opvallend en onderscheidend CV.

Tip 5: Benadruk de mogelijkheden

Wat ook goed is, is om de mogelijkheden te kennen en te benadrukken. Voor werkgevers zijn er bijvoorbeeld interessante financiële regelingen en/of vergoedingen beschikbaar om mensen in dienst te nemen of in dienst te houden. Niet iedere werkgever is bekend met deze financiële regelingen en/of vergoedingen, dus daarom is het goed als je tijdens het sollicitatieproces benadrukt welke mogelijkheden er zijn.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het loonkostenvoordeel (LKV)
  • Proefplaatsing
  • Tegemoetkoming in loonkosten: loondispensatie
  • No risk polis en no-risk verklaring
  • Compensatieregeling oudere werknemers
  • Aanpassingen werkplek

Met behulp van een gratis online tool kunnen zowel werknemers als werkgevers eenvoudig en snel zien op welke regelingen er precies aanspraak kan worden gemaakt, en hoe hoog het (financieel) voordeel is.

Werknemers kunnen deze tool inzetten bij het solliciteren: deze tool biedt namelijk de mogelijkheid om gratis een persoonlijke brief te maken met een overzicht van alle voordelen. Deze brief kun je dan meesturen met jouw sollicitatiebrief of meenemen naar een sollicitatiegesprek, zodat voor de nieuwe werkgever in één oogopslag duidelijk is hoe hoog het financieel voordeel is en op welke financiële regelingen en/of vergoedingen een beroep kan worden gedaan. Dat vergroot jouw kansen bij het solliciteren naar een passende baan.

En vraag jezelf ook eens af: wat heb je te danken aan je beperking? Ook dit kun je dan tijdens het sollicitatieproces benoemen.

Tot slot nog het volgende. Een veelgestelde vraag die wij van re-integratiekandidaten krijgen, is: in welke fase van het sollicitatieproces benoem ik dat ik een beperking heb/beperkingen ervaar? Dat is een heel persoonlijke keuze. De één voelt zich er prettiger bij om dit direct in de motivatiebrief te benoemen, de ander vertelt het liever pas tijdens het sollicitatiegesprek. Ons advies luidt: experimenteer hiermee en doe vooral wat voor jou goed voelt.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Check dan snel de vacatures op onze website.

Ben je op zoek naar een fijne loopbaancoach of ben je op zoek naar een re-integratiecoach die een Spoor 2 traject of UWV Werkfit traject of Naar werk traject kan begeleiden? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van mensen naar ander werk. Zie onze reviews.

Wij zijn je dan ook graag van dienst! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via:

Voor vragen over uitzenden:

Rosy de Wilde

Tel.nr.: 06 36 25 13 54

E-mail: rosy@workforpeople.nl

Voor vragen over re-integratie:

Manon Pieters

Tel.nr.: 06 – 36 05 53 43

E-mail: m.pieters@workforpeople.nl

Manon Pieters Work for People

Deze blog is geschreven door Manon Pieters.