Snel nog even een kopie maken,  klanten bellen, vergadering om twee uur en tussendoor je mailbox leegmaken. Na je werkdag vraag je je af: “Wat heb ik vandaag gedaan?” Wanneer je dag zo verloopt, is het verstandig om je tijd beter te verdelen. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je je tijd beter kunt verdelen.

Voordelen van timemanagement

Goed omgaan met je tijd zorgt voor minder stress en je werkt zorgvuldiger en efficiënter. Het is goed voor jezelf, maar ook voor anderen werkt het prettiger.

Timemanagement houdt in dat je prioriteiten gaat stellen en deze realistisch inplant. Je kunt niet alles tegelijk doen en niet alles is even belangrijk.

Prioriteiten

Welke zaken hebben je prioriteit. Je gaat kijken naar je to do-lijst en je gaat je taken prioriteit geven. Bijvoorbeeld 1 is heel belangrijk en 4 kan wel even wachten. Een deadline is bijvoorbeeld een 1-prioriteit, maar onbeduidende zaken zijn een 4-prioriteit. Daarnaast heb je natuurlijk de onverwachte taken. Denk aan een belangrijk telefoontje. Deze onverwachte taken zullen er altijd zijn en hier kun je je ook niet op voorbereiden.

Plannen

Nadat je prioriteiten hebt gesteld, is het belangrijk dat je deze realistisch gaat plannen. Per prioriteit ga je kijken naar de hoeveelheid tijd die het je kost om deze uit te voeren. Als je niet weet hoeveel tijd je hebt, dan is het raadzaam om een week bij te houden hoeveel tijd alles kost. Sommige mensen zijn te optimistisch bij het plannen. Ze schatten de tijd van een taak verkeerd in en daardoor kom je uiteindelijk tijd te kort.

Het ene tijdstip ben je productiever dan het andere tijdstip. Wanneer je deze tijdstippen weet, dan kun je rekening houden met het plannen van activiteiten.

Daarnaast is het belangrijk om tijd in te plannen voor het ordenen, archiveren en planningen maken. Deze taken zorgen ervoor dat je je werk kunt doen.

Afleidingen en uitstelgedrag

Afleidingen en uitstelgedrag zijn twee valkuilen bij timemanagement. Tegenwoordig is iedereen 24/7 bereikbaar en zijn er talloze apps en social media die je aandacht vragen. Laat je niet afleiden. Daarnaast is uitstelgedrag een grote valkuil. Wanneer je opziet tegen een klus, dan zul je sneller uitstelgedrag vertonen.

Work for People heeft een aantal vacatures voor je. Neem je een kijkje?