Over werving en selectie

Werving en selectie, ook wel recruitment genoemd, wordt meestal ingezet bij hogere of specialistische functies. Een organisatie besteedt dan het wervingsproces uit aan een uitzendbureau of werving- en selectiebureau. De intermediar zorgt voor het werven van kandidaten en doet een eerste selectie. Ze voeren ook de eerste sollicitatiegesprekken met de kandidaten en doet een eerste selectie. Ze voeren ook de eerste sollicitatiegesprekken met de kandidaten. De kandidaten die het meest geschikt zijn, worden voorgesteld en gaan op sollicitatiegesprek bij de werkgever. De werkgever betaalt eenmalig een bedrag aan de intermediair en gaat zelf een arbeidsovereenkomst aan met de kandidaat.

Een werving- en selectieprocedure kost een organisatie veel tijd en geld. Denk aan het plaatsen van advertenties, het lezen en beantwoorden van reacties, het lezen en selecteren van cv’s en motivatiebrieven en het voeren van sollicitatiegesprekken. Deze tijd kan niet besteed worden aan de core business met als gevolg dat er mogelijk een lagere omzet gedraaid wordt.

Werving en selectie

Voordelen werving en selectie

  • Kosten van de wervings- en selectie procedure zijn vooraf bekend;

  • Het wervingsproces kost de werkgever relatief weinig tijd waardoor hij zich kan focussen op zijn core business;

  • De intermediar heeft een uitgebreid bestand en een uitgebreid netwerk om geschikt kandidaten te vinden;

  • Zeer geschikt voor specialistische functies waarbij het vinden van de juiste kandidaat het zoeken naar een speld in de hooiberg is. Een gespecialiseerd recruitmentbureau biedt dan uitkomst.